You are here: Home » kuchnia » Włoskie potrawy – czego warto spróbować?

Włoskie potrawy – czego warto spróbować?

Kuchnia włoska jest naprawdę pyszna i popularna na całym świecie. Najbardziej charakterystycznym włoskim daniem wszech czasów jest spaghetti i klopsiki. Małe kulki z mięsa mielonego (klopsiki) mogą być podawane same jako przystawka lub danie główne lub w zupie. Są też dużo, dużo mniejsze niż te podawane w Stanach Zjednoczonych, w których podaje się spaghetti z klopsikami. Na marginesie potrawa „spaghetti bolognese”, która jest niemal wszechobecna na całym świecie, nie jest podawana we Włoszech.

Sekrety włoskiej kuchni

Oczywiście, sos bolognese rzeczywiście istnieje i pochodzi z miasta Bolonia, jednak prawie zawsze podawany jest z tagliatelle (lub lasagne) i znany jest jako „tagliatelle alla bolognese” lub „tagliatelle al ragu alla bolognese”. Czasami jest podawany z innymi makaronami, długimi, płaskimi, takimi jak pappardelle lub fettucine lub krótkimi rurkami, takich jak rigatoni lub penne. Danie, które jest często określane ogólnie jako „spaghetti i sos mięsny” podawane w USA i innych krajach, mało jest podobne do oryginalnego włoskiego dania, zarówno pod względem makaronu i sosu. Inną popularną włoską potrawą jest pizza pepperoni.

Jak zrobić dobrą pizzę?

pizzeriaWyobraź sobie zaskoczenie i zmieszanie na twarzach zwiedzających Włochy, kiedy zamawiają pizzę „pepperoni” i odbierają ciasto pokryte… papryką?! Tak, we Włoszech „peperoni” (zwróć również uwagę na inną pisownię) oznacza „papryka” i nie odnosi się wcale do suszonej pikantnej kiełbasy. Jeśli chcesz, możesz poszukać zamiast tego pizzy „Salamino piccante”. Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie. Sos marinara jest jednym ze znanych i najbardziej podstawowych sosów włoskich. Ten prosty sos pomidorowy doprawiony jest czosnkiem, cebulą i bazylią (czasami także oregano lub tylko oregano). Ale we Włoszech każde danie „alla marinara” (co dosłownie znaczy „styl marynarski”) z pewnością obejmuje owoce morza.

Sos do pizzy

To naprawdę nie jest jasne, jak to się stało, że ten sos rozwinął się w innych krajach i jak to się stało, że jest całkowicie pozbawiony owoców morza, ale jeśli chcesz bardzo znaleźć prosty sos pomidorowy we Włoszech szukaj raczej dania o nazwie „Al Pomodoro” lub czasami „Pummarola „. Kuchnia włoska jest bardzo pyszna. Popularny jest włoski sos. Gruby, syropowaty (a czasem kremowy), z plamkami suszonych ziół sos do sałatek można znaleźć w wielu supermarketach. Jednak Włosi w rzeczywistości nie stosują sosu sałatkowego. Tradycyjne włoskie sałatki są zawsze wzbogacone po prostu oliwą z oliwek, a nawet po prostu oliwą z sokiem z cytryny i oleju. To naprawdę pyszne!