You are here: Home » kuchnia » Piekarnik z funkcją termoobiegu

Piekarnik z funkcją termoobiegu

Na czym polega praca termoobiegu? Przede wszystkim na rozprowadzeniu nagrzanego powietrza po wnętrzu całego piekarnika. Dzieje się tak dzięki temu, że używamy grzałki górnej, dolnej oraz wentylatora. Znani producenci tych sprzętów domowego AGD, które zostały wyposażone w funkcję termoobiegu, zapewniają, że upieczone potrawy będą nie tylko soczyste, ale także wyjątkowo smaczne. Czy tak jest naprawdę? Przekonajmy się.

Jakie są zalety i wady piekarnika z termoobiegiem?

  • Wysuszanie wypieków

Należy na wstępie zaznaczyć, że wielu użytkowników jeszcze nie doceniło dobrodziejstw jakie oferuje nam technologia termoobiegu. Część osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, zauważają, że potrawy mogą ulec nie tylko wysuszeniu, ale nawet spaleniu. Powodem takich kuchennych felerów jest to, że początkującemu użytkownikowi sprawia niemałą trudność ustawienie odpowiedniej temperatury pieczenia potraw. Poza tym mogą wystąpić także trudności z ustawieniem czasu jaki należy poświęcić, by potrawa dobrze się upiekła. Wielu ekspertów poleca, by stosując termoobieg zmniejszyć temperaturę pieczenia o około 10-20 stopni od tej, która została podana w przepisie dyktującym jak przygotować dane danie przy użyciu zwykłego piekarnika. Należy pamiętać, że każda instrukcja urządzenia zawiera orientacyjne informacje o tym z jaką temperaturą i przez jaki czas należy piec poszczególne rodzaje potraw. Bardzo ważnym jest, by się tego trzymać, gdyż oszczędzi to nasze potrawy przed wysuszeniem i spaleniem.

big_mpe-08t-termoobieg

  • Energooszczędność

Dzięki temu, że przy używaniu termoobiegu czas pieczenia potraw zmniejsza się, urządzenia te są bardziej energooszczędne. Jak nietrudno zauważyć, czas pieczenia jest zdecydowanie krótszy niż w piekarnikach standardowego typu. Dzięki temu, że piekarnik z termoobiegiem zapewnia szybszy proces nagrzewania się i schładzania komory, mamy możliwość zaoszczędzenia aż do 20% energii, którą trzeba by było wykorzystać przy pieczeniu w konwencjonalnych piekarnikach.

  • Pieczenie na kilku poziomach

Ciekawą opcją jest możliwość pieczenia na kilku poziomach urządzenia. Można w ten sposób jednocześnie przyrządzać kilka potraw. Eksperci zapewniają, że nie dość, że zapachy nie wymieszają się, to potrawy zachowają swój naturalny smak.

Piekarnik z funkcją termoobiegu – wypieki

Taki piekarnik sprawdzi się doskonale do wykonywania wszelkich słodkich wypieków takich jak ciasta, bezy czy bułki drożdżowe. Poza tym zapewni wyśmienity smak potraw, które wymagają, by przypiec je na powierzchni, takich jak: mięsa, ryby, warzywa, makarony czy pizze.