You are here: Home » kuchnia » Jaka powinna być prawdziwa pizza?

Jaka powinna być prawdziwa pizza?

Jeśli chcemy spróbować tradycyjnej włoskiej pizzy, to mamy dosyć spory kłopot. Rynek bardzo mocno dopasował się do potrzeb konsumentów, przez co nawet jeśli na szyldzie widnieje napis „Tradycyjna włoska pizza” to po złożeniu zamówienia może się okazać że, kelner przyniesie nam pizzę która jest tradycyjnie polska, jednak we Włoszech była by potraktowana jak dziwactwo. Bo nie oszukujmy się, każda pizzeria liczy na zyski i nie ma w tym nic złego, skoro Polacy lubią w pizzy mieć boczek, to będą go mieć nawet jeśli nie pasuje to do jakiś zagranicznych tradycji.

Jakie składniki do pizzy?

A jednak są pewnie osoby które chciały by spróbować swoje ulubione danie, w najbardziej tradycyjnej i pierwotnej formie. Wiele osób może być zawiedzonych, gdyż nie znajdziemy na niej pół kilograma boczku połączonego z salami, wszystko oczywiście na super-grubym cieście, oblane żółtym serem z Biedronki. Pierwsza była Margherita, zawiera ona pomidory, ser mozzarella, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia. Więc, w stosunku do placków, na którym przewalają się składniki, jest to naprawdę nie wiele. Innym ciekawym gatunkiem, jest pizza neapolitańska, która jest wytwarzana z pomidorów San Marzano i mozzarelli.

Włoskie smaki?

robienie pizzyJednak ser serowi nie równy, ten z Włoch jest robiony z mleka bawolic, a więc jak na polskie warunki, jest to dosyć egzotyczne. Jako ciekawostkę można dodać, że w 2009 roku, jej nazwa została zastrzeżona przez komisję europejską, ma więc ona ściśle określony skład i sposób wytwarzania. Dla koneserów nastały jednak świetne czasy, bowiem coraz częściej pizzeria która uważa się za włoską, rzeczywiście taka jest. Jest to spowodowane oczywiście tym, że Polska mimo wszystko bogaci się, a więc i ludzie mogą spełniać coraz bardziej wysublimowane zachcianki. O smak prawdziwej pizzy zapytaliśmy właścicieli pizza szczecin.

Polska wersja pizzerii

Drugim ważnym powodem jest to, że Unia Europejska otworzyła granice. Dzięki temu, Polacy mogą bez przeszkód podróżować po Europie. Wiedzą już, że w innych krajach do pizzy nie dodaje się ogórków kiszonych i cebuli, wiedzą że pizza nie koniecznie musi mieć bardzo grube ciasto. Wspomniana pizza neapolitańska po upieczeniu nie powinna mieć więcej niż 3mm. Wszystko to sprawia, że polska pizzeria coraz bardziej upodabnia się do włoskiej, a właściwie to część rynku, bo przecież pizza może być również zrobiona na sposób amerykański. To zupełnie niesamowite, że po wejściu Polski do systemu kapitalistycznego, możemy mieć taki wybór. Dzisiaj każdy może zjeść najbardziej egzotyczne dania świata, wychodząc z domu lub też dzwoniąc na telefon. I nie trzeba przy tym wydawać fortuny. Szczecin też ma do zaoferowania dobrą pizzę.