You are here: Home » jedzenie » Co jeść na śniadanie?

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Daje nam energię do codziennych zmagań, dlatego tak ważnym jest pamiętanie, by codziennie przed wyjściem z domu coś zjeść. Nie może to być byle co. Najlepiej postawić na zdrowe produkty. W tym artykule dowiesz się, co warto jeść rano.

  • Produkty zbożowe.

Mimo, że najłatwiej jest sięgnąć po biały chleb czy kajzerkę, mu musimy wybierać bardziej świadomie. Najlepiej sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste lub graham, płatki zbożowe: jęczmienne i owsiane lub musli pod warunkiem, że to nie ma w składzie zbyt wiele cukru. Jeśli nie jesteśmy pewni składu, możemy zrobić je sami wykorzystując płatki owsiane, suszone owocowe i orzechy. Nie powinniśmy jeść płatków czekoladowych czy kukurydzianych, bo nie mają one wartości odżywczych. Musimy mieć świadomość, że produkty zbożowe są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin głównie z grupy B i składników mineralnych.

  • Mleko i produkty mleczne.

Najlepiej sięgać po takie produkty, które mają nie więcej niż 2% tłuszczu. Od samego mleka zdrowsze są jogurty, najlepiej naturalne i bez cukru, które można wykorzystać na wiele sposobów. Warto zaprzyjaźnić się z kefirami, maślankami, twarogami, gdyż są doskonałym źródłem białka. Dobrze jest ograniczyć spożywanie serów żółtych i gotowych deserków mlecznych.

  • Warzywa i owoce.

Powinny być nieodłącznym składnikiem każdego zdrowego śniadania. Możemy wykorzystać je jako dodatek do kanapek, past, naleśników czy placuszków. Najlepiej jest szukać produktów w osiedlowych warzywniakach, gdzie sprzedawane są warzywa i owoce sezonowe, świeże i bogate w składniki odżywcze. Zimą można korzystać z produktów zamrożonych.

sniadanie-po-angielsku-467895

  • Wędliny, jaja, ryby.

Co do mięsa, to najlepiej sięgać po takie, które jest chude, np. po polędwice, szynki drobiowe oraz ryby takie jak tuńczyk czy łosoś. Można je wykorzystać do tworzenia różnego rodzaju potraw bogatych w białko zwierzęce. Z kolei jajka dają mnóstwo możliwości wykonania zdrowego śniadania. Warto zainteresować się przepisami, które mają je w swoim składzie. Jeśli jesteś weganinem, możesz zastąpić te składniki roślinami strączkowymi, które są źródłem białka roślinnego.

  • Tłuszcze.

Dobrze jest używać masła, gdyż jest doskonałym źródłem witaminy A, jednak nie należy z nim przesadzać, bo może podwyższać poziom cholesterolu. Osoby, które preferują margaryny powinny wybierać te dobrej jakości, co oznacza czytanie etykiet i sprawdzanie czy mają niską zawartość kwasów „trans”.